Смачне, яскраве, поживне, різноманітне меню є прикладом ідеального ПХ (правильного харчування). Сьогодні розберемо основні принципи правильного харчування для схуднення і здоров'я.
Пережовування їжі |
|
За |
Проти |
ПХ і здоров’я |
|
Рішення |
Альтернатива |
Правильне харчування для схуднення: основні поради щодо здорового харчування
- Не ходити голодним
- Харчуватися різноманітно («ні» моно дієтам)
- Вживати жирні сорти риби і жирний сир
- Розглядати ПХ як пригоду, а не харчове покарання
Правила харчування
Здорове харчування може бути різноманітним за інгредієнтами, але завжди має слідувати принципам:
- Порція розміром з долоню людини.
- «Ні» смаженому, «так» запеченому, вареному, тушкованому.
- Овочів і фруктів - 30% в раціоні.
- Солі всього 4 грами.
- Добова норма ненасичених жирів - 100 г. Підійдуть — морська риба, авокадо, насіння, сир.
- Обережно зі спеціями. Червоний перець і паприка розпалюють апетит, і з ними легко переїсти.
Режим і розпорядок харчування
Здорове харчування - це не голодування. Людина на ПХ їсть 5 разів на день (сніданок, обід, вечеря і 2 перекуси). Інтервал між трапезами повинен складати 3 години. При такому графіку поживні речовини будуть встигати засвоюватися і не виникне дикого відчуття голоду.
Правильно розподілити час перекусів допоможуть нагадування на телефоні. Виручить підказка від дієтологів:
- 7.00 - сніданок;
- 10.00 - перекус;
- 13.00 - обід;
- 16.00 - перекус;
- 19.00 - вечеря.
Кожен може коригувати режим під свій графік роботи та переваги, дотримуючись 3-годинного інтервалу.
Правильний сон
При хронічному недосипанні людина з'їдає на 40% більше калорій. Вся справа в гормоні лептину, що відповідає за відчуття ситості. При недосипанні речовина синтезується в дефіциті, а людина набирає масу з води. І ніяке правильне харчування для схуднення не допоможе, якщо не налагодити режим.
Щоб висипатися і не переїдати, організм повинен засинати до 23.00. А щоб сон був міцним, постарайтеся останній перекус зробити за 2 години до сну.
Питний режим
Меню для правильно харчування на щодень включає не тільки дієтичні продукти, а й воду. Схуднення стане реальним, а здоров'я відновиться, якщо випивати по 30 мл води на 1 кг ваги. Щоб не забувати про пиття, прихильники ПХ радять встановити спеціальний додаток, який буде нагадувати про питний режим.
Все про калорії
Здорове харчування і схуднення повинні створювати профіцит калорій. Кількість калорій, які надходять з меню за весь день з їжею, має бути меншою за кількість калорій, яку витрачає людина.
Норма калорій для жінок 2000, для чоловіків - 2400. Правильне харчування для схуднення скорочує норму на 20%. Тобто жінкам треба вкластися в 1600 калорій, чоловікам - в 1920 калорій
Здоровий раціон
Раціон при ПХ — не суцільні обмеження. Меню для схуднення включає:
- рибу і морепродукти;
- птицю;
- овочі, що не містять крохмаль;
- нешліфовані крупи (крім рису, манки);
- пряні трави і спеції;
- сухофрукти, горіхи, насіння;
- фрукти в будь-якому вигляді;
- молокопродукти (крім вершків і згущеного молока).
Як бачимо, при ПХ харчуватися можна смачно і корисно одночасно.
Від яких продуктів слід відмовитися назавжди
Здорове харчування вимагає виключити з раціону:
- ковбаси, сосиски, паштети. Чому? Забагато жиру, емульсій та консервантів;
- маринади, соління через властивості солі затримувати воду в тілі і підвищувати тиск;
- тотальна відмова від цукру у вигляді кондитерських виробів, соусів та випічки.
Які продукти сприяють зниженню ваги
Правильне харчування для схуднення, меню на день та оздоровчі дієти включають продукти з негативною калорійністю або речовинами, що активізують жировий обмін. До улюбленців дієтологів потрапили:
- фрукти - ананас, грейпфрут, чорниця;
- овочі - брокколі, спаржа, селера, огірки, кабачки, капуста;
- зелений чай.
Меню ПХ з цими компонентами активізує метаболізм, налагоджує травлення, знижує артеріальний тиск і рівень холестерину.
Здорове харчування на кожен день
Різноманітність вегетаріанських, дієтичних, східних страв допоможуть зробити правильне харчування смачним і різноманітним. Щоб відчуття насичення наставало швидше, дієтологи радять:
- їсти теплу їжу;
- розділити меню на 4 прийоми з рівними часовими проміжками;
- не пропускати сніданок;
- повільно жувати. У здорової людини насичення настане дуже швидко, якщо кожен шматочок пережовувати по 20 секунд.