Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 12.04.2024 по 18.04.2024 (16-й тиждень року) зареєстровано 8 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 4,36 на 100 тис. населення та 4 випадки сальмонельозу (у 2-х дітей та 2-х дорослих) показник
захворюваності становить 2,18 проти 1,64 на 100 тис. населення.
Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала S.enteritidis (50%) та S.typhimurium (50%).
Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 7 контактних осіб із родинних осередків. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії. При обстеженні виявлено один носій Salmonella enteritidis.
Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні превалює захворюваність серед дитячого населення, процент складає 66,7%.
Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 12 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи".
Щоб запобігти захворюваності, потрібно дотримуватися базових гігієнічних навичок:
– мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням;
– виготовлені страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
– не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання; – не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
– не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Бережіть своє здоров’я!