Фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб підготували поради, які допоможуть зберегти здоров'я при вживанні домашньої консервації і не захворіти на ботулізм.
"Ботулізм — це важке та потенційно смертельне харчове отруєння, що виникає при споживанні продуктів, які містять ботулотоксин (найпотужніший природний токсин).
Збудник ботулізму (бактерія Clostridium botulinum) дуже поширений у природі. Потужним її резервуаром є річковий та прибережний мул і пісок, джерелами також є морська та річкова вода, ґрунт, мертві тварини, птахи, риба. За несприятливих умов довкілля бактерія ботулізму переходить у спорову форму, що є дуже стійкою до впливу фізичних і хімічних чинників.
У висушеному стані спори життєздатні десятиліттями, добре переносять низькі температури, заморожування. Кип’ятіння знищує спори тільки через кілька годин, автоклавування за температури 120°С тільки через 30 хвилин. Вони також вкрай стійкі до дезінфекційних засобів.
Ботулотоксин продукує бактерія, перебуваючи в активній — вегетативній — формі, а для цього потрібні сприятливі умови, якими є безкисневе (анаеробне) середовище. Саме такі ідеальні умови створюються при консервації та ферментації продуктів харчування. Таким чином потенційно небезпечними можуть стати будь-які консервовані продукти домашнього виготовлення (м’ясні, рибні, грибні, овочеві та плодові консерви) та інша продукція, що передбачає створення умов без доступу кисню для виробництва, дозрівання, зберігання тощо (ковбасні вироби, паштети, солона, в’ялена та копчена риба, морепродукти і м’ясо, пресерви, ферментовані вироби тощо).
На будь-якому з етапів (попередня підготовка та обробка, очистка, миття, зберігання, термічна обробка, стерилізація тощо) приготування кінцевого харчового виробу може статися критична помилка: не повна елімінація (знищення) збудника або навпаки — контамінація (патогенне забруднення) сировини чи продукту. Це в подальшому й призведе до накопичення ботулотоксину та перетворить «безпечну, бо домашню» їжу на смертельну отруту.
Ви не зможете побачити, відчути запах або смак токсину, що викликає ботулізм, загальний зовнішній вигляд продукту також може залишатися незміненим. Але навіть невеликий шматочок їжі, що містить токсин, може бути смертельним. Тож покладатися лише на зовнішній вигляд продукту не варто. Натомість дотримуйтеся декількох порад щодо запобігання небезпечному харчовому отруєнню:
Не вживайте їжу з ємностей/ консервних банок, що викликають недовіру та представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо:
- є здуття/вм’ятини/деформація банки або кришки;
- кришка банки не щільно закрита, щось витікає з-під неї;
- при відкритті банки за звичайних умов та без надмірного натискання — з неї вибризкується вміст консерви;
- є неприродні, неприємні, непритаманні запахи, вигляд або консистенція;
- вичерпаний термін придатності до споживання, або відсутня інформація про строк придатності (стерта або пошкоджена індикація тощо);
- наявні інші сумніви щодо дотримання вимог виготовлення, транспортування, зберігання тощо.
Не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтеся — викиньте.
У жодному разі не збирайте мертву рибу з водойм, не намагайтеся її готувати і вживати в їжу — це дуже небезпечно.
Не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року.
Не купуйте у приватних осіб на вулицях та несанкціонованих місцях торгівлі консерви, рибні та м’ясні вироби домашнього виготовлення.
Ретельно дотримуйтесь технологій домашнього консервування та дотримання санітарно-гігієнічних вимог на всіх етапах підготовки, термічної обробки, процесів консервування, зберігання тощо та використовуйте відповідне та призначене для цього обладнання.
При консервації продуктів використовуйте надійний спосіб стерилізації — тиндалізацію.
Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні.
Гриби не рекомендується консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.
Консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити щонайменше 10-15 хвилин.
Будьте обачними та бережіть своє здоров’я!".