КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.
За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 08.03.2024 по 14.03.2024 (11-й тиждень року) зареєстровано 5 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 2,73 на 100 тис. населення, 1 випадок сальмонельозу (у дорослого) показник захворюваності становить 0,55 на 100 тис. населення, визваний Salmonella typhimurium.
Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника підлягає одна контактна особа із родинного осередку. Контактна проходить обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на останньому тижні переважали ГEK із невстановленим збудником (80%). У віковій структурі захворюваності ГКІ захворюваність серед дитячого населення складає 66,7%.
Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 6 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.
Існують правила, яких потрібно дотримуватись для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу:
- обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після відвідування вбиральні;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та інше) зберігати в холодильниках;
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник, та зберігати окремо від інших продуктів;
- необхідно м'ясо, птицю, яйця, вживати в їжу після достатньої термічної обробки; качині, гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
- не пити сирі яйця, варити їх потрібно 10 хвилин; яйця перед використанням для приготування страв треба ретельно помити водою з господарським милом;
- для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та окремий ніж для нарізування; інвентар після використання обдавати кип’ятком ;
- домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби;
- необхідно дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появі мух, тарганів, гризунів у своїх помешканнях.