У Краматорську зареєстровано 5 випадків ГКІ та 1 випадок сальмонельозу за минулий тиждень

86b7e3315242dfa873703b6f6d6db933КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 08.03.2024 по 14.03.2024 (11-й тиждень року) зареєстровано 5 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 2,73 на 100 тис. населення, 1 випадок сальмонельозу (у дорослого) показник захворюваності становить 0,55 на 100 тис. населення, визваний Salmonella typhimurium.

Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника підлягає одна контактна особа із родинного осередку. Контактна проходить обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на останньому тижні переважали ГEK із невстановленим збудником (80%). У віковій структурі захворюваності ГКІ захворюваність серед дитячого населення складає 66,7%.

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.

Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 6 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.

Існують правила, яких потрібно дотримуватись для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після відвідування вбиральні;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та інше) зберігати в холодильниках;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник, та зберігати окремо від інших продуктів;
  • необхідно м'ясо, птицю, яйця, вживати в їжу після достатньої термічної обробки; качині, гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
  • не пити сирі яйця, варити їх потрібно 10 хвилин; яйця перед використанням для приготування страв треба ретельно помити водою з господарським милом;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та окремий ніж для нарізування; інвентар після використання обдавати кип’ятком ;
  • домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби;
  • необхідно дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появі мух, тарганів, гризунів у своїх помешканнях.
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter