Роли – це китайська чи японська кухня?

 

Sushi

Майже всі впевнені, що роли – це японська кухня. Доказом є японські ресторани, які за бажання можна знайти в будь-якому середньому місті Європи чи Сполучених Штатів Америки, не кажучи вже про саму Японію. Звідси логічний висновок: якщо в японському ресторані подають роли, це страва з країни, де сходить сонце, і крапка.

Але чи так це насправді? Багато хто впевнений, що роли винайшли в Японії, причому кілька тисяч років тому, і не раніше. А сьогодні, коли є безкоштовна доставка ролів, як тут і ще більше ресторанів, що пропонують традиційну японську кухню, нікому й на думку не спадає, що це може бути помилкою. Пропонуємо розібратися в цьому питанні і, як кажуть, розставити всі крапки над «і».

Коротка історія походження суші

Вважається, що суші з'явилися у південній частині стародавнього Китаю. Виловлену в морі рибу різали на довгі шматочки, засолювали і складали в бочки для бродіння протягом двох-трьох тижнів. Додатково в бочки ставили рис, який також починав грати, що додавало особливого смаку засоленій рибі. Після завершення процесу бродіння рис викидали, а рибу їли.

І лише у VII столітті такий вид засолювання став популярним у Японії. А тисячу років по тому (приблизно у XVII столітті) рибу почали солити з вареним рисом, овочами і морепродуктами. Ну а сучасні суші з'явилися вже в XIX столітті і були вареним рисом (з додаванням рисового оцту) і переважно сирі морепродукти.

Історія появи ролів

Щодо ролів, то їх придумав японський кухар Ічіро Машита, який жив у Сполучених Штатах Америки. Сталося це десь у середині ХІХ століття. Які зміни було внесені:

  • у традиційні суші Ічіро почав додавати овочі, зокрема скибочки авокадо;
  • пізніше він багато експериментував з м'ясними начинками, рибою та морепродуктами;
  • але головне – Ічіро перший, хто почав загортати рис із начинкою у водорості норі.

Рисові рулети дуже сподобалися американцям, що стало початком експансії страви в кухні інших країн. Тому роли сьогодні можна зустріти практично у будь-якій країні. Подають їх не тільки в японських ресторанах, а й в інших закладах громадського харчування.

Залишилося відповісти на головне питання: роли – це китайська чи японська кухня? Витоки страви знаходяться в Китаї, удосконалили його в Японії, а закрутили в рулети вже в Америці, хоч і руками японського кухаря. Тому роли можна вважати міжнародною стравою з великою та цікавою історією, і не менш чудовим смаком.

1 1 1 1 1

E-mail
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter