Нікому не подобається, коли їжа прилипає до сковорідки, особливо якщо йдеться про піцу або ароматні котлетки. Псується не тільки вигляд і смак страви, а й з'являється потреба у ретельному миття сковорідки після приготування, що дратує не менше.
Щоб вирішити цю неприємну проблему раз і назавжди, дотримуйтесь нехитрих порад під час готування.
1. Додайте води
Щоб сковорідка з нержавіючої сталі не перетворювала апетитний омлет на скрембл, налийте трохи води. Кілька крапель і сильного вогню буде достатньо, щоб їжа не прилипала до поверхні сковороди. Як зрозуміти, що сильний вогонь? Краплі води повинні потріскувати та ковзати по сковороді. Якщо ж краплі ще на поверхні, то сковорідка недостатньо розпечена і їжа може пригоріти. Після того, як ви розігрієте сковороду до максимуму, можна зменшити вогонь та викладати продукти.
2. Помішуйте продукти
Перемішуючи інгредієнти, ви не дасте їм пригоріти до сковороди. Головне використовувати дерев'яну лопатку або ложку, а не металеву. Якщо використовувати металеву лопатку на сковороді з антипригарним покриттям, ви можете зруйнувати захисний шар.
3. Розігрійте сковороду разом із олією
Щоб їжа не прилипала до сковороди, потрібно добре розігріти її та олію. Спочатку розжарите сковороду, а потім додайте на неї масло|мастило| і дайте йому прогрітися. Такий прийом не дозволить їжі прилипати до поверхні сковороди.
4. Зволожуйте поверхню
Коли поверхня досить волога, їжа не прилипатиме. Для цього потрібно розігріти сковороду та змастити її олією. Потім вимкнути газ та налити в сковороду холодну воду. Знову змастіть олією та готуйте!
5. Готуйте на слабкому вогні
Якщо у вас сковорода з нержавіючої сталі, то їжа не прилипатиме, якщо готуватиме на повільному вогні. Цей матеріал добре проводить температуру, тому не варто готувати за дуже високих градусів. Якщо готувати на такій сковороді при сильному вогні, можна спалити не тільки їжу, але і саму сковороду.
6. Постеліть пергамент
Цей спосіб не тільки убереже їжу від пригорання, але й вас від миття надто жирної сковорідки. Виріжте пергамент так, щоб він вільно ліг на дно сковороди, потім додайте олію і готуйте як завжди.
7. Додайте кухонну сіль
Якщо у вас чавунна або алюмінієва сковорода, її спочатку потрібно прожарити. Для цього потрібно нагріти сковороду на сильному вогні та додати 3-4 ложки солі. Періодично помішуючи, прожаріть сіль, доки вона не змінить свій колір. Після цього приберіть сіль із сковорідки, налийте невелику кількість олії, знову прогрійте і дають охолонути. Дайте сковороді охолонути і можна готувати - тепер ви точно забудете, що таке їжа, що пригоріла.