
У повсякденному житті ми оточені одноразовим посудом. Це не лише столові прилади, тарілки, склянки, а й пляшки, банки, контейнери для продуктів. Важливо звертати увагу на безпеку, правильний вибір та використання цього посуду.
Різні матеріали, такі як пластик та папір (щільний картон), використовуються для виробництва одноразового посуду. Через міцність, довговічність і стійкість до вологи пластик краще.
Переваги одноразового посуду:
- низька вартість;
- легкість;
- простота використання;
- необхідність у миття;
- безпека, особливо для дітей;
- зручність у транспортуванні.
Негативна дія пластику виникає при неправильній утилізації чи використанні несертифікованих продуктів.
Чи можна розігрівати пластиковий посуд?
Значки на посуді вказують на вигляд пластику та його придатність для контакту з їжею. Поліпропілен (PP) вважається найбезпечнішим для використання з їжею.
Яка небезпека при використанні пластикового посуду?
Під час нагрівання пластикового посуду можуть виділятися небезпечні хімічні речовини, такі як бісфенол-А (ВА) та фталати. Ці речовини можуть переходити в їжу та напої, що становить ризик для здоров’я.
Бісфенол-А (ВА) та фталати можуть негативно впливати на гормональний фон людини, викликати проблеми з травленням і навіть збільшувати ризик розвитку раку. Також існує можливість алергічних реакцій та інших захворювань при тривалому контакті з пластиком.
Важливо пам’ятати! Навіть якщо посуд з поліпропілену, не рекомендується нагрівати його в мікрохвильовій печі. При нагріванні пластик може виділяти шкідливі речовини, які можуть потрапити в їжу. Краще вибирати спеціальні контейнери для мікрохвильової печі із безпечних матеріалів, таких як скло або кераміка.
Не можна нагрівати харчові продукти у пластиковій упаковці, оскільки це може призвести до виділення небезпечних речовин. Краще використовувати скляні, керамічні або нержавіючі контейнери для зберігання та підігріву їжі.
- Не використовуйте пластиковий посуд для зберігання гарячої рідини або їжі, якщо він не призначений для цього.
- Уникайте контакту пластикового посуду з гострими предметами, щоб уникнути пошкоджень та витоку
- Перед використанням пластикового посуду ретельно промийте його та переконайтеся, що він повністю сухий.
- Намагайтеся уникати падіння пластикового посуду, щоб запобігти його деформації та пошкодженню.
Альтернативи пластикового посуду
- Для зберігання їжі також можна скористатися харчовими контейнерами з бамбука або біопластику, які є більш екологічно чистими варіантами. Вони мають аналогічні властивості, як і пластиковий посуд, але при цьому не завдають шкоди навколишньому середовищу.
- При приготуванні їжі рекомендується використовувати натуральні матеріали, такі як дерев’яні або бамбукові прилади замість пластикових. Вони не тільки безпечні для здоров’я, але й надають стравам особливого шарму.
- Для заміни пластикових пляшок є багаторазові пляшки з нержавіючої сталі чи скла. Вони дозволяють вам завжди мати під рукою свіжу воду, не забруднюючи природу одноразовими пластиковими пляшками.
Тому, для підтримки здоров’я рекомендується мінімізувати використання пластикового посуду та віддавати перевагу альтернативним, більш безпечним матеріалам, таким як скло, кераміка або нержавіюча сталь.
Використовуйте харчову пластикову упаковку та посуд правильно та будьте здорові!
Донецький обласний ЦКПХ МОЗ.

