М'ясо на Новий рік 2024: ТОП-5 оригінальних страв на будь-який смак і гаманець

1703861320 1331

Приготуйте на Новий рік смачні та оригінальні м'ясні страви в духовці і не тільки. Зібрали 5 максимально простих рецептів: свинячі ребра з гранатом, швидкий яловичий стейк, індичка в соєвому соусі, свинина з чорносливом і чудова яловичина "Веллінгтон". Не лякайтеся, що деякі з них можуть зайняти багато часу - більшу його частину вони проведуть у духовій шафі.

Індичка в соєвому соусі

Якщо часу на готування катастрофічно не вистачає, виручить індичка (або курка) в соєвому соусі.

Інгредієнти:

 
  • м'ясо - 700 г;
  • чорний мелений перець - за смаком;
  • яйця - 2 шт;
  • борошно або крохмаль - 50 г.

Для соусу:

  • цибуля - 2 шт;
  • часник - 1 зубчик;
  • соєвий соус - за смаком;
  • гострий перець - за смаком;
  • вершкове масло - 30 г.

Наріжте індичку або курку порційними шматочками, поперчіть. Змішайте для кляру яйця та крохмаль, вмочіть м'ясо й обсмажте на сковороді до рум'яності з усіх боків. Зніміть м'ясо й обсмажте в цій же сковороді подрібнену цибулю - до прозорості.

Зніміть з вогню, додайте подрібнений часник, перець, соєвий соус і вершкове масло. Перемішайте, додайте м'ясо і ще раз перемішайте. Поставте на вогонь і готуйте ще протягом 1 хвилини.

Яловичий стейк

Інгредієнти:

  • стейк яловичий - 2 шт;
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком;
  • вершкове масло - 50 г;
  • часник, чебрець.

Обсмажте м'ясо на добре розігрітій пательні з одного боку протягом 3 хвилин - для слабкого просмаження, і 5 хвилин - для середнього просмаження. Переверніть, викладіть зверху по шматочку вершкового масла й обсмажте з іншого боку ще протягом 3-5 хвилин. В олію на сковорідку поруч із м'ясом викладіть розчавлені зубчики часнику, щоб вони віддали свій аромат. За бажанням туди ж можна додати і зелень чебрецю. Поливайте м'ясо олією в процесі обсмажування, потім перекладіть на тарілку, зверху вилийте ароматизовану олію і накрийте фольгою. Залиште на 10 хвилин, щоб усі соки розподілилися, а потім розгорніть і наріжте порційними слайсами.

Свинячі ребра в духовці з гранатом

Не дуже дорога, але шалено смачна страва, яка до того ж просто готується.

Інгредієнти: 

  • свинячі ребра - 1 кг;
  • сіль - за смаком;
  • чорний перець - за смаком;
  • гранат - 0,5 шт;
  • часник - 3 зубчики;
  • гранатовий соус (готовий) - 3 ст. л.

Посоліть і поперчіть "стрічку" зі свинячих ребер з обох боків. Наріжте пластинками часник, викладіть його на ребра з обох боків. Розберіть гранат на зерна, викладіть половину зерен на фольгу, зверху покладіть ребра і другу частину зерен граната. Загорніть у кілька шарів фольги і відправте запікатися в духовку за температури t 180-200°С на 2 години. Дістаньте з духовки, розкрийте фольгу і приберіть зерна граната. Змастіть з обох боків гранатовим соусом ("Наршараб") і відправте в духовку ще на 15 хвилин.

Свинина в духовці з чорносливом і в пряному маринаді

З цікавим смаком - пряним і злегка солодкуватим, і дуже соковите м'ясо виходить у гірчично-медовому маринаді в поєднанні з чорносливом.

Інгредієнти:

  • свинячий ошийок - 1,5 кг;
  • чорнослив - 200 г;
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком;
  • червоний мелений перець - 1/2 ч.л.;
  • приправа із середземноморських трав - 1 ч. л.;
  • гірчиця - 2 ст. л.;
  • мед - 2 ст. л.;
  • коньяк - 3 ст. л.;
  • часник - 10 зубчиків.

Змішайте сіль, чорний і червоний перець та сушені пряні трави. Чорнослив і очищені зубчики часнику обваляйте в приправах і, зробивши надрізи в м'ясі, нашпигуйте його. До приправ додайте мед, гірчицю і коньяк, перемішайте і змастіть м'ясо отриманим маринадом. Загорніть м'ясо в кілька шарів фольги і залиште промаринуватися - мінімум на 2 години, але краще на ніч. Запікайте в духовці при t 180°С протягом 2 годин. Готовність перевірте ножем: якщо проткнути м'ясо, з нього має виділятися прозорий сік. Розкрийте зверху готове м'ясо, полийте соком, що виділився, і поставте в духовку ще на 10 хвилин за t 250°С - щоб воно зарум'янилося.

Яловичина "Веллінгтон" із грибами

Незважаючи на свою помпезну назву, ця страва готується нескладно. Але, безсумнівно, стане прикрасою будь-якого святкового столу.

Інгредієнти:

  • яловичина (вирізка) - 800 г;
  • листкове прісне тісто (готове) - 500 г;
  • гриби (печериці) - 450 г;
  • цибуля - 1 шт;
  • бекон - 6 слайсів;
  • гірчиця - 2 ст. л.;
  • часник - 5 зубчиків;
  • чорний перець, сіль - за смаком;
  • жовток - 2 шт;
  • кунжут - щіпка;
  • олія - 2 ст. л.;
  • вершкове масло - 20 г.

Зріжте з м'яса плівку, посоліть. Налийте на сковорідку олію та додайте вершкове масло. Покладіть кілька роздавлених зубчиків часнику і злегка обсмажте, а потім часник приберіть, щоб він не підгорів. Підрум'яньте на олії яловичину з усіх боків до появи скоринки. Зніміть зі сковороди, змастіть гірчицею, поперчіть і накрийте фольгою.

Обсмажте на цій же олії подрібнені цибулю і гриби, потримайте на вогні, щоб випарувалася рідина, посоліть, поперчіть і перемішайте. Зніміть із вогню, остудіть. Викладіть на плівку бекон, зверху - обсмажені гриби з цибулею і м'ясо. Загорніть усе щільно в плівку.

Розкачайте тісто, зніміть плівку з м'яса й акуратно перекладіть м'ясо на тісто, краї змастіть жовтком і загорніть м'ясо. Зайве тісто зріжте, зверху змастіть жовтком і присяпте кунжутом (за бажанням). Відправте в духовку - запікайте при t 200°С 15 хвилин, а потім при t 180°С - ще 15 хвилин. Перекладіть готову страву на тарілку, дайте трохи охолонути, а потім наріжте на порційні шматочки.

1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter