Як приготувати майонез у домашніх умовах: технологія та поширені помилки

maxresdefault 1

Домашній майонез набагато смачніший за покупний, але не всі наважуються робити його самостійно, хоч це й легко. Результат часто розчаровує. Щоб цього не відбувалося, доведеться вивчити деякі тонкощі. Враховуючи їх, ви за кілька хвилин зможете приготувати смачний густий майонез. 

ЯК ГОТУВАТИ КЛАСИЧНИЙ МАЙОНЕЗ

Для приготування треба взяти високу вузьку ємність, розбити на ній одне яйце, додати щіпку солі, 1 ч. л. оцту та 1 ч. л. гірчиці.

Можна додати улюблені спеції.

Влити 150 мл олії.

Накрити яйце занурювальним блендером і збити інгредієнти до отримання майонезу.

Весь процес не займе понад п’ять хвилин, три з яких будуть витрачені на миття посуду. 

Незважаючи на простоту та швидкість приготування, багато господинь відмовляються від домашнього майонезу, оскільки він у них не виходить.

Найчастіше замість густого кремоподібного соусу утворюється рідка «водичка» непривабливого кольору. Але цю проблему легко виправити та усунути її появу надалі.

ПОШИРЕНІ ПОМИЛКИ

Якщо уникати перерахованих нижче помилок, то майонез завжди буде ідеальним.

  1. Брати продукти різної температури. Одні стверджують, що причина невдачі криється в холодних яйцях і олії, стверджуючи, що їх потрібно нагрівати до кімнатної температури, заздалегідь дістаючи з холодильника. Але все набагато простіше: всі продукти повинні бути однаковими – або з холодильника або кімнатної температури. Це стосується і гірчиці, і оцту. Тоді маса виходить однорідною.
  2. Використовувати вологу ємність. Тара для збивання має бути абсолютно сухою, інакше великий ризик отримати на виході «водичку».
  3. Піднімати блендер. Поки більшість рідини не перетвориться на емульсію, блендер не можна відривати від дна ємності. Як тільки ви накрили їм жовток і щільно притиснули його на дно ємності, піднімати ножі не можна, поки маса не перетвориться на майонез. Так, зверху може залишитися трохи олії, але коли більша частина обсягу збита, вже можна підняти блендер і перемішати залишки олії з емульсією.
  4. Брати широку ємність. Тара для збивання повинна бути лише трохи ширшою за блендер. Ідеальний варіант – стандартна скляна банка об’ємом 0,5 л.
  5. Не дотримуватись технології. Іноді люди відмовляються від деяких інгредієнтів, наприклад, гірчиці або яйця. Але вони є емульгатором, які і перетворюють олію в кремоподібну масу. У деяких випадках можна замінити яйця, наприклад, молоком.

Але слід дотримуватись дозування – 100 г молока на 200 г рослинної олії. Інші інгредієнти та технологія приготування залишаються такими ж, як і у класичному варіанті.

Але якщо майонез все ж таки вийшов рідким, його можна виправити. Додайте ще одне яйце і збийте знову з огляду на описані вище помилки.

1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter