27 серпня українці святкують День сала!

22222222250562 n
27 серпня в Україні відзначають День сала! Свято сала — це не просто день, коли ми вшановуємо улюблений український делікатес. Це яскраве, веселе і дуже смачне свято, хоча і неофіційне, яке стало частиною нашого життя. Воно об'єднує друзів і родини, дарує добрий настрій та можливість ще раз згадати, наскільки багата і колоритна наша національна кухня.

Про свято нагадує Дитяча центральна бібліотека Краматорська у Фейсбуці:

"27 серпня в Україні відзначають День сала! Гарний привід поговорити про унікальний національний продукт… Хоча, що про нього говорити, салом треба смакувати!!!
 
Cмакуйте сало з хлібом, з огірками, помідорами, цибулею й часником, додавайте до борщу й капусняку на столі сало, смажте на салі картоплю та яєчню, заправляйте салом куліш, розтоплюйте на смалець, смакуйте шкварками, додавайте до ковбас та вигадуйте нові власні рецепти.
 
І хай все буде смачно! Вітаємо всіх салолюбів зі смачним святом! І обов’язково сало буде на нашому столі в день нашої ПЕРЕМОГИ, віримо, що скоро! А як ви любите їсти сало: з цибулею, часником чи, може, з шоколадом?
 
P.S. Допоки пост писався, жодна свинка не постраждала, а от їсти закортіло суттєво!".
 
Історія свята
 
Історія Дня українського сала стартувала з простої ідеї: показати всьому світу, що сало — це не просто їжа, а символ української душі. У 2015 році кілька ентузіастів вирішили, що 27 серпня — ідеальний день, щоб нагадати про цей продукт. Спочатку свято було скромним: ярмарки в містах, дегустації, розмови про рецепти. Але з часом воно розрослося. У 2025 році про День сала говорять у соцмережах, діляться мемами і влаштовують онлайн-челенджі. 
 
Про користь сала
 
Сало корисне для організму людини, оскільки воно є джерелом вітамінів (A, D, E, групи В), мінералів (селен, цинк, фосфор) та цінних жирних кислот, зокрема омега-3 та арахідонової кислоти. Ці компоненти сприяють зміцненню імунітету, покращенню роботи мозку, підтримці здоров'я шкіри та судин, а також допомагають у засвоєнні холестерину та виведенні токсинів. Однак, споживати сало слід помірно, оскільки воно містить насичені жири та холестерин.
 
Смачне сало
 
РУЛЕТ ІЗ САЛА

Тонке сало, бажано з м’ясним прошарком, посолити, натерти товченим часником, посипати перцем, меленим або подрібненим лавровим листям. Загорнути в тугенький рулет, зв’язати ниткою або пекарським шпагатом. Помістити рулет в поліетиленовий пакет, випустити повітря, щільно зав’язати. Повторити процедуру тричі – тобто всього знадобиться три пакети. Помістити пакет в каструлю з холодною водою, довести докипіння, накрити кришкою і варити на мінімальному вогні 3 години. Дістати з води, охолодити в пакетах. Коли схолоне, покласти в морозилку на 2-3 години.

САЛО ПО-ЗАКАРПАТСЬКИ

Сало порізати сало на шматки 7х15 см. Добре обваляти кожен шматочок в солі і поставити в холод на 4 доби. Зішкрябати всю сіль ножем, повторити процес з новою сіллю і знову витримати 4 доби. Повторити процедуру ще кілька разів. Через три тижні знову видалити всю сіль і натерти шматки сала з усіх боків сумішшю подрібненого часнику, чорного перцю та паприки (1х1х1). Загорнути сало в харчову фольгу і покласти у холодильник. Через добу сало можна споживати. Для любителів гостренького рекомендується до паприки додати 1 ч. ложку гострого червоного перцю.

САЛО З ГІРЧИЦЕЮ, ЗАПЕЧЕНЕ У ФОЛЬЗІ

Сало (найкраще грубенький бочок) порізати на чималі шматки, кожен обваляти в сухих зернах гірчиці, суміші перців, добре посолити, нашпигувати часником і залишити маринуватися на 3-6 годин. Після цього загорнути кожен у фольгу, поставити у гарячу духовку запікатися на 40-60 хв. Дістати з духовки, охолодити у фользі. Готове сало нарізати скибочками.

1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 1 голос
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter