Харчова добавка – це речовина, яка використовується для надання або збереження певного кольору, смаку та запаху, спрощення процесу виробництва, підвищення рівня безпеки та терміну зберігання продукту.
Харчові добавки відомі з давніх-давен – відколи люди почали займатися кулінарією. Наприклад для випікання млинців використовували розпушувач – харчову добавку, одержувану із суміші оцту та соди.
Які існують харчові добавки?
Харчові добавки поділяються на натуральні та аналогічні натуральним, 99,9% добавок є природними речовинами, виділеними з натуральних джерел.
Багато барвників отримують з овочів та фруктів – буряків, моркви, томатів, шпинату, цитрусових, шкірки червоного винограду або чорної смородини.
У натуральних продуктах міститься чимало консервантів, наприклад сорбінова кислота – у журавлині.
Виробники харчових продуктів повинні вказувати на упаковці, які харчові добавки входять до складу їхньої продукції. Добавка може позначатися як речовина або представник класу з кодом Е. Наприклад: бензоат натрію або консервант Е211.
Існує міжнародна система кодифікації харчових добавок. Кожній речовині надано три- або чотиризначний номер з індексом Е, що означає безпеку добавки.
Харчові добавки поділяються на?
Барвники (Е100-Е182) – найбільш широко використовуваний вид добавок.
Консерванти (Е200-Е299) запобігають псуванню продукту, перешкоджають розвитку в ньому мікроорганізмів.
Антиоксиданти (Е300-Е399) зберігають товарний вид продукту, захищаючи його від окиснення та зміни кольору.
Стабілізатори (Е400-Е499) забезпечують безпеку та незмінність харчових та смакових якостей продуктів.
Емульгатори та загусники (Е500-Е599) дозволяють змішувати харчові продукти з субстанціями, з якими вони у звичайних умовах не змішуються.
Ароматизатори (Е600-Е699) використовують для посилення природного смаку продуктів. Найпоширеніший з них – глутамат натрію (Е621).
Газифікатори, посилювачі смаку (Е900-Е999) застосовуються при виробництві газованих напоїв, а також для запобігання спінювання жирів.
За індексом починаючи від Е1000 це підсолоджувачі, розпушувачі та регулятори кислотності.
Які харчові добавки можна вживати дітям?
До вибору харчових продуктів, які містять харчові добавки, необхідно підходити уважно. По перше обов’язково читати інформацію на упаковці та годувати дітей спеціалізованими продуктами, призначеними для відповідного віку.
Чи шкідливі харчові добавки?
Шкідливих харчових добавок у списку дозволених речовин немає. За своїм хімічним складом харчові добавки не є алергенами. Алергію можуть викликати речовини, з яких їх виробляють.
Не зловживайте продуктами з великим вмістом харчових добавок! Недозволена харчова добавка може становити небезпеку для здоров’я!
Донецький обласний ЦКПХ МОЗ.