Пробіотики, пребіотики та синбіотики – у чому відмінність?

proteini dlya kozhi 2
Харчування сучасної людини зазнало ряду істотних змін: раціон втратив колишню різноманітність, у ньому зросла частка рафінованих продуктів, позбавлених харчових волокон, вітамінів і мінеральних речовин.

Представники мікробіоти беруть участь майже у всіх процесах обміну речовин, синтезують вітаміни, сприяють розпаду холестерину до жовчних кислот, захищають від патогенних мікроорганізмів, впливають на роботу імунної, ендокринної, серцево-судинної та навіть центральної нервової системи.

Пробіотики – це живі непатогенні, не токсигенні мікроорганізми, що надходять в кишківник людини з їжею, що корисно впливають на організм, нормалізують склад і біологічну активність мікрофлори травного тракту (Bifidobacterium, Lactobacillus, Propionibacterium).

  • Природні пробіотики містяться в кисломолочних продуктах. Пробіотичні штами використовують для збагачення кефіру, йогуртів, сирів і дитячих молочних сумішей.
  • Пробіотики вважаються безпечними та добре переносяться.
  • Протипоказані пацієнтам з важким гострим панкреатитом.

Пребіотики – це фізіологічно функціональний харчовий інгредієнт у вигляді речовини або комплексу речовин, при систематичному вживанні яких забезпечується сприятливий вплив на організм людини внаслідок вибіркової стимуляції росту та підвищення біологічної активності нормальної мікрофлори кишківника.

  • Пребіотики не належать до лікарських препаратів – вони є компонентами їжі та стимулюють ріст корисних біфідо- та лактобактерій у кишківнику. До них відносяться деякі полісахариди та органічні кислоти.
  • Природні пребіотики містяться в бананах, яблуках, бобових, злакових, часнику. А на виробництві їх додають у молочні продукти, напої, суміші для дитячого харчування, каші, хлібобулочні вироби, цукерки, шоколад, супові концентрати, соуси та приправи, а також м’ясні продукти

Синбіотики — фізіологічно функціональні харчові інгредієнти, що являють собою комбінацію пробіотиків і пребіотиків, в якій пробіотики та пребіотики впливають на фізіологічні функції та процеси обміну речовин в організмі людини.

  • Синбіотики зазвичай використовують у складі препаратів (БАД) чи продуктів.
  • Вони поєднують пробіотики та пребіотики, тобто одночасно постачають у кишківник корисні бактерії та їжу для них.

Як зберегти мікробіоту при прийманні антибіотиків?

Застосування антибіотиків значною мірою руйнує екологію мікрофлори кишківника людини. Це сприяє виникненню діарейного синдрому на фоні приймання антибіотиків. Найчастіше захворювання розвивається у дітей молодше 6 років або осіб похилого віку (старше 65 років). Майже всі антибактеріальні препарати здатні викликати діарею.

Таким чином, щоб отримати максимальну користь та уникнути розладу травлення, приймання пробіотиків бажано розпочинати одночасно з прийманням першої дози антибіотика. Важливо також відзначити, що при спільному призначенні антибіотиків та пробіотиків інтервал між їх прийманнями має становити щонайменше 2 години. Тривалість приймання пробіотиків визначається рекомендаціями лікаря та інструкцією до препарату.

Бережіть свій організм та будьте здорові!

Донецький обласний ЦКПХ МОЗ.

1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter