КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення Краматорська за минулий тиждень.
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 24.05.2024 по 30.05.2024 (22-й тиждень року) зареєстровано 9 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 4,91 на 100 тис. населення та 2 випадки сальмонельозу (у двох дорослих), показник захворюваності становить 1,09 на 100 тис. населення. На попередньому тижні випадки сальмонельозу не реєструвалися.
Факторний аналіз показав, що випадки захворювання пов'язані з порушеннями в приготуванні страв із домашнього курячого м’яса та курячих яєць із особистого господарства.
Аналіз етіологічної структури сальмонельозу показує, що домінуючим збудником на звітному тижні була Salmonella еnteritidis.
Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 2 контактні особи із родинного осередку. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на цьому тижні переважали гастроентероколіти (далі-ГЕК) із встановленим збудником (89%). Показник захворюваності становить 4,36 на 100 тис. населення.
Випадки дизентерії на звітному тижні не реєструвалися.
Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні захворюваність серед дитячого населення складає 55%.
Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 11 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи".
Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:
-
мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;
-
не допускайте в житлові приміщення, особливо де зберігаються продукти залітання мух які є рознощиками збудників захворювань;
-
не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;
-
не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;
-
не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо вздовж автомагістралей;
-
сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;
-
при харчуванні в непристосованих умовах виключати контакт продуктів з грунтом та піском;
-
в туристичних походах не вживайте воду з річок та ставків, купайтесь в призначених для цього місцях;
-
яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.