Правильне освітлення кафе та ресторанів

svet

Кафе і ресторани завжди були і будуть популярні серед людей, але якщо раніше в них ходили заради вишуканих страв, то зараз самою їжею людей не здивувати. Люди приходять в кафе заради спілкування і отримання певних емоцій, на які впливає атмосфера в закладі. Сама атмосфера закладу створюється завдяки дизайну інтер'єру, що включає в себе стиль, в якому оформлено приміщення, колірну гамму, декор і освітлення кімнати. Вибране освітлення може відштовхувати гостей, або навпаки залучати, якщо воно підібрано правильно.

Яке освітлення потрібно для кафе і ресторанів?

У будь-якому закладі потрібно кілька видів освітлення:

  1. Вуличне-прожектори, настінні світильники, бра, ліхтарі, Вуличні стовпчики, https://svetolux.com.ua/ua/ulichnye-svetilniki.html краще обирати вуличне освітлення зі світлодіодами і високим коефіцієнтом пило – та вологонепроникності.
  2. Робоче-встановлюється для освітлення на кухні і робочих зонах, має бути яскравим, але комфортним, щоб зробити роботу безпечною, і при цьому очі працівників не втомлювалися. Тут використовують світильники, які вимагають мінімальний догляд, прості в управлінні і є джерелами спрямованого світла.
  3. Технічне-в складських приміщеннях і підсобках. Добре підійдуть лаконічні світильники "таблетки" для такого освітлення, або ж вбудована точкове підсвічування.
  4. Аварійне-використовується в разі евакуації. Ці освітлювальні прилади повинні відповідати держ. стандартам і санітарним нормам, повинні бути довговічними і простими в управлінні.
  5. Загальне - для залу кафе чи ресторану. Використовуються стельові світильники, такі як Люстри.
  6. Локальне (воно ж акцентне) – для освітлення місць, де природного світла вдень мало, для виділення деталей інтер'єру, або для створення особливої атмосфери над кожним столиком. Для організації цього освітлення підійдуть світильники на підвісах, бра, торшери.

В цілому, нормативне освітлення виразно ГОСТами і СНіПами, але є узагальненими даними, і на практиці потрібний рівень освітлення визначається за допомогою таких параметрів: площа приміщення, висота стелі, призначення приміщення, спосіб обробки приміщення, колірна гамма інтер'єру, і поділ приміщення на зони.

Універсальні поради щодо вибору освітлення для закладів

У залі будь-якого розміру, в закладі будь-якого виду (бар, ресторан, кафе), світло повинне бути м'яким і розсіяним. Винятком може бути ресторан швидкого харчування, де клієнт не повинен затримуватися надовго, але і тут дизайнери не прийшли до спільної думки, адже холодне освітлення налаштовує на роботу, а не відпочинок, швидко стомлює і може викликати роздратування.

  • У залі, де відбувається прийом їжі, не залежно від планування, над кожним столом бажано мати свій підвісний світильник https://svetolux.com.ua/ua/podvesy.html.
  • Лампочки світильника варто закривати, підбираючи світильник з абажуром, матовим плафоном або ж спеціальною конструкцією.
  • Найкраще придбати світильники, в яких можна відрегулювати інтенсивність світлового потоку, щоб змінювати потрібний рівень освітлення.
  • Якщо в кафе великі вікна і прекрасний вид на міські вогні в темний час доби, то краще його не псувати яскравим світлом і шторами, варто приглушити верхнє світло і залишити тільки місцеву підсвічування над столами.
  • Вибираючи світильники варто враховувати загальний стиль закладу і підбирати всі освітлювальні прилади під нього.

Правильно створене освітлення в закладі є одним з найважливіших факторів для успіху закладу. Кожен світильник повинен знаходитися на правильному місці і з'єднуватися із загальною ідеєю. Завдяки цьому в залах буде створено максимальний комфорт і затишна атмосфера, завдяки якій клієнти залишаться задоволені і повернуться ще не один раз.

1 1 1 1 1

E-mail
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter