Проєкт «Нематеріальна культурна спадщина: збережене крізь час» познайомить вас із давньою традицією «Приготування богоявленських галушок», що побутує в селі Богоявленка Вугледарської громади Волноваського району.
Занурюючись в історію села Богоявленка, звертаємо увагу на те, що, в 1830–1860-х роках на ці землі приїхали перші переселенці з Полтавської губернії, які й принесли з собою кулінарні звички та унікальні рецепти, серед яких особливе місце займали галушки - прості в приготуванні, але поживні та смачні. Ця страва швидко стала частиною місцевої культури, об’єднуючи великі родини за спільним столом.
З роками традиція приготування богоявленських галушок міцно закріпилася на Донеччині, ставши не лише елементом побуту, а й значущою частиною місцевої ідентичності, яку берегли і передавали з покоління в покоління аж до наших днів. Мешканці Богоявленки завжди збиралися разом, обмінюючись рецептами, історіями та спогадами про давні часи, пригощаючи один одного галушками, які були приготовлені за індивідуальним неповторним рецептом. Галушки вживали або як основну страву, або гарнір, чудово поєднуючись їх з різними соусами та добавками. Існує безліч варіантів подачі цих галушок: зі шкварками, часником, цибулею та маслом, з грибами та сметаною тощо.
Традиція приготування богоявленських галушок як невід'ємна частина нематеріальної культурної спадщини Донецької області продовжує жити та розвиватися, попри виклики, що постали перед мешканцями села. Вона не лише сприяє збереженню зв'язків з минулим, а й об'єднує людей, які знаходяться в різних куточках України й прагнуть підтримувати та передавати унікальні рецепти своїм рідним та близьким.
Пропонуємо вам детальніше ознайомитися з рецептом приготування галушок за посиланням: http://surl.li/sqypfy.