Чим загрожує дітям споживання фастфуду: пояснення фахівців

63099 fs1
Індустрія фастфуду з'явилася ще в Стародавньому Римі, коли на ринку гарячі коржики використовували як тарілку для будь-яких смаколиків, які їли на ходу. Історія сучасного фастфуду налічує майже сторіччя. Найвідоміші закусочні швидкого харчування США злетіли в 1940-х і 1950-х роках. Люди завжди їли на вулицях і площах, хто на бігу, хто на ходу, швидко і не завжди корисно.

Фастфуд був популярний у Києві навіть за часів князів. Швидка їжа давно стала невід'ємною частиною побуту сучасної людини. На прилавках наших магазинів, кіосків є великий асортимент їжі швидкого приготування. Дорослі, побачивши такий асортимент, не проходять повз, а діти, взагалі, добре сприймають яскраві упаковки з малюнками улюблених мультиплікаційних персонажів. А всі можливі підсилювачі запаху та смаку, що збуджують апетит, роблять цю їжу ще більш бажаною та улюбленою. До фастфуду відносяться: сендвічі, хот-доги, піца, млинці та шаурма, картопля фрі, бургери, картопляні чіпси, солоні сухарики та печиво, попкорн.

Всім відомо, що фастфуд шкідливий для здоров'я, але їм харчуються.  Фастфуд містить барвники, консерванти, емульгатори, регулятори кислотності, підкислювачі, загущувачі, стабілізатори, підсилювачі смаку, модифіковані крохмалі, поліпшувачі для борошна, розпушувачі, харчові ароматизатори, тому постійне харчування цими продуктами  негативно впливає на стан організму як дітей, так і дорослих.

Шкідливість фастфуду для дітей:

Авітаміноз. Розвивається за нестачі поживних елементів. Авітаміноз проявляється швидкою стомлюваністю, зниженням сил імунної системи, погіршенням пам'яті і частими застудами.

Проблеми травної системи. При частому вживанні жирної висококалорійної їжі можуть виникнути гастрит і виразка. Жирна їжа дуже повільно перетравлюється і навантажує травну систему.

Захворювання печінки та підшлункової залози. Фастфуд містить високий відсоток жирів і холестерину, що є величезним навантаженням на печінку. Страждає і підшлункова залоза, на яку накладається дуже важка робота з вироблення ферментів.

Захворювання нирок. Шкода фастфуду для дітей обумовлена великою кількістю солі, яка міститься у стравах швидкого приготування.

Серцево-судинні захворювання. Жирні продукти ведуть до закупорки судин і можуть спричинити утворення судинних бляшок, навіть у дуже маленькому віці.

Отруєння організму. Шкода фастфуду для дітей полягає в харчових добавках, які містять страви швидкого приготування. Велика кількість канцерогенів відкладається всередині організму. Все це веде до збою обміну речовин та ендокринної системи. Трансжири, які містяться у фастфуді, можуть стати причиною онкологічних захворювань.

Найсумніше, що фастфуд користується великим попитом у дітей, школярів та студентів. Необхідно привчити дітей правильно та корисно харчуватися. Дітям дуже важливе різноманітне повноцінне харчування, тому що воно дає їм енергію для зростання і розвитку, активних буднів і гарного настрою. У дитячому віці якість харчування лежить на батьках. Дитина не зможе самостійно прищепити собі основи правильного харчування та скласти раціон. Все те, що вживають діти, залежить від виховання батьків і звичок, які були сформовані в сім'ї.

Вже з дитинства варто розповідати дітям про шкоду та користь продуктів, які вони вживають. Діти повинні розуміти, для чого вони їдять їжу, та що вона їм дає. Набагато легше сформувати здорові звички в дитинстві, ніж заново щеплювати їх людям старшого віку. Якщо на обідньому столі замість гамбургерів, чіпсів, картоплі фрі будуть молочні продукти, овочеві страви, фрукти, а замість газованих напоїв домашній компот це буде показовою системою для дітей.

Пам`ятайте! Різке обмеження фастфуду в раціоні харчування дітей та підлітків – це найпростіший спосіб зберегти їх здоров'я!

ТЕРЗІ Світлана Анатоліївна, ТОРЕЦЬКА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ».

1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter