Оновлене чотиритижневе сезонне меню 100% погоджено в 491 закладі загальної середньої освіти Донецької області, повідомляє сайт ДонОДА.
У ІІ семестрі 2021-2022 навчального року заклади освіти перейшли на нове меню відповідно до Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.
Основні вимоги до меню у шкільних їдальнях з 1 січня: зменшення кількості цукру у 2–2,5 раза — до 7,5 г на один прийом їжі; збільшення кількості фруктів до 100 г на один прийом їжі; зменшення кількості хліба на 1 прийом їжі з 60–80 г до 30–50 г; збільшення кількості м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; збільшення кількості молочних продуктів.
За новими технологічними картами окрім звичного борщу, дітям пропонується зелений борщ із шпинатом. Замість супу з локшиною – картопляний та морквяний крем-супи, капусняк з гарбузом тощо. Серед других страв у новому меню – скрамбл, фріттата, бігос з курячим м’ясом, болоньєзе та інші.
На початок 2022 року впроваджено систему НАССР у 373 (79%) закладах загальної середньої освіти, 18 закладах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Донецької області.
Для керівників закладів загальної середньої освіти у Донецькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти запроваджено спецкурс «Безпечне і здорове харчування школярів», який розрахований на 12 годин.
Для покращення умов харчування в закладах загальної середньої освіти в 2022 році з обласного бюджету передбачено на ремонт та оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків з обласного бюджету 2050,0 тис. грн, з місцевих – 25091,0 тис. грн.