Наближаються свята, коли християнське людство буде святкувати Великдень. В 2025 році як православні, так і католики будуть святкувати Великдень одночасно – 20 квітня.
А зі святом в наш дім прийде і застілля в колі сім’ї та друзів. У період свят, зазвичай, люди готують та споживають багато різноманітних страв. За традицією ми готуємо найсмачніші страви і у великому асортименті, проте в умовах бойових дій та відключень світла така традиція може мати негативні наслідки у вигляді кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Тому треба пам’ятати про заходи профілактики.
Під час святкування наш організм чекає випробування – споживання їжі у пізній час, у великій кількості та ще й більшість страв важкі для травлення, а вживана їжа далеко не завжди відповідає стандартам якості та гігієни.
На святкових столах з’являться різноманітні страви, зокрема швидкопсувні, які нерідко зберігаються протягом тривалого часу, без урахування термінів реалізації та без холоду, що дуже вірогідно в умовах відключень електроенергії. Це підвищує ризик псування харчів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно готувати, зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Під час частувань, як правило, залишається велика кількість їжі, яку вживають ще протягом кількох днів, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, виникнення шкоди для здоров’я.
Харчове отруєння, гостра кишкова інфекція на свято завжди неприємно, якими б незначними були їх симптоми. Навіть звичайне порушення самопочуття цілком може зіпсувати настрій і веселу атмосферу свята. Тому, щоб уникнути шкоди здоров’ю і не псувати свято ні собі, ні близьким, необхідно подбати про те, щоб святкові страви на вашому столі були не тільки смачними, а й безпечними для здоров’я.
Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння – ситуації неприємні, а часом навіть небезпечні, яким можуть у рівній мірі піддаватися як дорослі, так і діти. Тому нагадуємо, як уберегтися від них у святкові дні. Найбільш вразливими є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Харчове отруєння – це захворювання, яке виникає через вживання їжі, що містить шкідливі мікроорганізми (або їх токсини) або отруйні речовини немікробної етіології. Іноді отруєння їжею може призвести до летального результату, тож не варто недооцінювати цю проблему.
Основні симптоми гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь:
- нудота;
- діарея;
- блювота;
- підвищення температури, озноб;
- спазми та тяжкість в області шлунку, кишківнику, мереоризм.
- запаморочення, слабкість.
Частими причинами ГКІ та харчових отруєнь на свята є готові страви (салати з майонезом, смажені м’ясні та рибні страви), які були приготовані з порушенням технології приготування, правил особистої гігієни або термінів та умов зберігання. Під час зберігання готової їжі при кімнатній температурі відбувається активне розмноження бактерій і накопичення їх токсинів. Зазвичай заражені мікробами продукти не відрізняються від доброякісних ні на вигляд, ні на запах та смак.
Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- продукти домашнього приготування, домашня консервація, особливо м’ясо-молочна, зокрема ковбаси, м’ясо, риба домашнього приготування (в’ялені, варені, копчені, консервовані), консервовані гриби;
- м’які сири з непастеризованого молока;
- кондитерські вироби з кремом.
Тому пам’ятайте:
- оминайте місця стихійної торгівлі, не купуйте з рук у приватних осіб, треба придбати харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
- придбане на ринках молоко потрібно завжди кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
- не треба купувати продукти, що швидко псуються, якщо при реалізації вони знаходяться без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби тощо);
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, що вказані на упаковці;
- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;
- не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;
- овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни.
Сім порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя. Для пиття і приготування їжі треба використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або очищену та питну фасовану.
- Не треба допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості. Якщо вигляд чи запах продуктів перед приготуванням або вживанням викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
- Треба чітко дотримуватися технології приготування їжі. Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Свіжі овочі та фрукти треба ретельно промивати проточною водою, не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати (салати слід заправляти безпосередньо перед вживанням);
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням. якщо страва готувалася заздалегідь, перед вживанням її слід перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого».
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник. Якщо такі умови відсутні, то не треба залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, а також салати, холодець та інші страви, що швидко псуються.
- В холодильнику треба зберігати страви і продукти в окремих ємностях з кришками, з дотриманням правил товарного сусідства – важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику.
У разі святкування в громадських закладах харчування:
- купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Але якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми кишкової інфекції, харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!
Крім того, необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, насамперед, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню. Щоб у свята не було проблем з травними органами, потрібно дотримуватися принципу достатності, не переїдати, не перевантажувати свій організм, вставати з-за столу з легким почуттям голоду. А головне – не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів під час відключень електроенергії.
Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров’я. Будьте здорові! Приємних свят!
Донецький обласний ЦКПХ МОЗ.