Соковитий, солодкий та дуже корисний. Все це про один з найулюбленіших літніх смаколиків українців – кавун. Третього серпня в різних країнах відзначають смачне свято – Всесвітній день кавуна. Як обирати та споживати кавуни, щоб була користь для організму, інформують фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб.
"Вважається, що День кавуна вперше почали проводити у США, а згодом це свято поширилося по всьому світу. Щороку цей день набуває все більшої популярності та прихильників.
Батьківщиною кавуна вважається Африка. Відомо, що вже в Давньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину, що підтверджується розкопками. Він був відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед. До Європи кавуни вперше попали під час хрестових походів і згодом їх почали вирощувати у теплицях та парниках.
Кавун на 90% складається з води, через що має чудову сечогінну дію. Також у кавуні міститься багато вітаміну В9, який попереджає виникнення хвороб печінки.
Найбільшими експортерами кавунів є світі є Іспанія, Мексика, Марокко, Італія, США.
Цю соковиту ягоду полюбляють багато людей, адже вона не лише смачна, але й корисна. Та обирати смугасті ягідки потрібно обережно, щоб не отруїтися.
Щороку з приходом теплої погоди фіксуєтеся зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ), пік захворюваності припадає на липень і серпень. Саме в цей період створюються найбільш сприятливі умови для росту і поширення збудників кишкових інфекцій, оскільки температура повітря піднімається вище +30°C.
Найпоширенішими є харчові отруєння, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз тощо. Більшість цих інфекцій характеризуються гострим початком з нудотою і блювотою, загальним нездужанням, болем у животі та діареєю.
У багатьох випадках інфікування цими збудниками відбувається при вживанні продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках або в інших місцях, непризначених для торгівлі. Нерідко готові харчові продукти сумнівної якості (наприклад, пироги, тістечка, пиріжки), придбані на необладнаних прилавках або в кіосках на вокзалах, ринках та інших місцях масового скупчення людей, стають причиною зараження.
Крім того, продукти, що містять збудників ГКІ, за смаком і зовнішнім виглядом часто не відрізняються від безпечних, якісних продуктів харчування.
Водночас ГКІ часто виникає під час відпочинку на природі, коли приготована напередодні їжа тривалий час зберігається поза холодильником, або коли для миття рук, посуду чи миття овочів і фруктів використовується вода з відкритих водойм. До інфекційних лікарень потрапляють пацієнти, які повернулися з далеких подорожей або вживали їжу, приготовану чи придбану під час подорожі.
Як зробити так, щоб вживання кавуна не завдавало шкоди здоров’ю?
Отруєння кавунами може бути спричинене бактеріальними патогенами. В основному це стосується пошкоджених або порізаних кавунів, а також баштанних, придбаних у місцях, які не відповідають гігієнічним нормам. Тому дуже важливо не купувати поблизу стихійних ринків або автомагістралей.
Перед вживанням кавун слід ретельно помити. Для цього краще скористатися щіткою, потім обдати ягоду окропом, холодною водою та дати висохнути. Не можна зберігати розрізаний кавун на столі. Розрізані кавуни слід зберігати в холодильнику, проте не більше доби. До речі, не рекомендується зберігати розрізаний кавун по сусідству з будь-якими ароматними продуктами. Ягода вбирає в себе сторонні аромати.
Проте, варто зазначити, що переваг від вживання кавунів більше, ніж потенційних ризиків. Кавун – одна з найцінніших ягід. Не дивно, що кавун широко використовують у лікувальному харчуванні, особливо при недокрів’і, захворюваннях серцево-судинної системи і сечовивідних шляхів, печінки і жовчного міхура. Кавун також має антиоксидантні властивості, регулює жировий обмін і очищає організм від шлаків, нормалізує мікрофлору кишківника".