11 випадків ГКІ та 5 випадків сальмонельозу зареєстровано у Краматорську за тиждень

fff9456379Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення Краматорська.
 
11 випадків ГКІ та 5 випадків сальмонельозу зареєстровано у Краматорську за минулий тиждень. Лікарі надали рекомендації, як себе захистити.
 
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 12.07.2024 по 18.07.2024 (29-й тиждень року) зареєстровано 11 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 5,99 на 100 тис. населення та п’ять випадків сальмонельозу (у 3-х дітей та 2-х дорослих), показник захворюваності становить 2,73 на 100 тис. населення.

Аналіз етіологічної структури сальмонельозу показує, що домінуючим збудником на звітному тижні була Salmonella еnteritidis (80%), S.typhimurium виявлена - в 20% випадків.

Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 6 контактних осіб із родинних осередків. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.
В структурі захворюваності на кишкові інфекції на цьому тижні переважали гастроентероколіти із встановленим збудником (63,6%).

Випадки дизентерії на звітному тижні не реєструвалися.

У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні захворюваність серед дитячого населення складає 75%.

Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 16 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни. Серед продуктів харчування, які ймовірно послужили фактором передачі інфекції на звітному тижні превалюють курячі яйця, як домашні, так і куплені в магазинах та ринках міста.
 
Звертаємо вашу увагу, що в таку спеку, тільки свідоме проведення заходів профілактики може захистити вас від захворювань кишковими інфекціями.
 
Нагадуємо їх:

  • 1. Купуйте продукти в перевірених магазинах та ринках. Ніколи не купуйте продукти на стихійних ринках та з землі. Звертайте увагу який температурний режим в місцях купівлі. Уникайте продуктів з пошкодженою упаковкою або простроченим терміном придатності. Відразу несіть продукти додому.
  • 2. Не лінуйтесь дома проводити термінову обробку продуктів, не кладіть не миті яйця, овочі, фрукти в холодильник.
  • 3. Готуйте м’ясо, птицю та рибу до повної готовності.
  • 4. Уникайте вживання сирих або недоварених яєць. Готуйте яйця до повної твердості білка та жовтка. Ніколи не давайте дітям в їжу сирих яєць!
  • 5. Вживайте пастеризовані молочні продукти та уникайте сирого молока.
  • 6. Вживайте тільки кип’ячену або бутильовану воду. Уникайте пиття води з невідомих джерел.
  • 7. Не залишайте готові страви при кімнатній температурі більш ніж на 2 години. В спекотну погоду цей час зменшується до 1 години.
  • 8. Перед вживанням ретельно розігрівайте залишки їжі до високої температури.

Бережіть себе та своїх близьких!".
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter