Літній період – це не лише сезон свіжих овочів, фруктів та ягід, але й період підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції. Лікарі Донецького ОЦКПХ МОЗ інформують, як попередити кишкові інфекції.
"Гострі кишкові інфекції – це численна група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, найпростішими, бактеріями, вірусами з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.
Хворіють на гострі кишкові інфекції люди будь-якого віку, але особливо висока захворюваність серед дітей.
Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований інкубаційний період, який триває від кількох годин до 3-7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з’являється слабкість, нудота, біль у животі, блювання, часті рідкі випорожнення.
Як попередити кишкові інфекції?
вибирати свіжі та цілісні продукти;
мити фрукти та овочі, особливо якщо вони призначені для вживання у сирому вигляді;
не використовувати продукти з терміном придатності, що минув;
не купувати кавуни, дині (баштанні культури) в розрізаному вигляді, тому що в такому вигляді помити неможливо і мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитій м’якоті;
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі — по дорозі, біля узбіччя доріг, біля пунктів зупинки, біля магазинів.
Також необхідно обов’язково приділяти увагу миттю овочів, фруктів та ягід.
Ягоди, які вживаються у свіжому вигляді, необхідно піддавати ретельному очищенню перед їжею.
Вживання свіжої сезонної плодоовочевої продукції вкрай важливо – адже це джерело цінних поживних речовин, вітамінів, мікроелементів, які так необхідні організму людини, а виконання цих нескладних порад допоможе отримати максимум користі від літа та зберегти ваше здоров’я".