На порозі літо, але це не лише прекрасна пора, коли організм насичується вітамінами, а й час, коли спостерігається спалах гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються головним чином в слизовій кишківника, викликають запальні процеси й отруєння організму токсинами. Найбільшу небезпеку становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.
За даними ВООЗ у дітей ГКІ займають друге місце після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини всіх випадків захворювань.
Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і блювотними масами. Інфекційний період триває з моменту виникнення перших симптомів хвороби і триває до закінчення відповідної симптоматики (діареї). В міру поліпшення стану хворих і зменшення клінічних проявів заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу. При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. Значну роль у поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був встановлений. Залишаючись в колективах, вони сприяють поширенню інфекції серед оточуючих.
Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі або води, що містить збудника захворювання), при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, так як у них ще не достатньо розвинені гігієнічні навички.
Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій
Як правило, захворювання розвивається через 6-48 годин, але може мати і більш тривалий інкубаційний період.
Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту,сонливість, загальне погіршення самопочуття. Основні симптоми кишкової інфекції характеризуються розвитком різного ступеня враженості: больові відчуття в області живота, напади нудоти, блювота до 5-6 разів на добу, рідкі та водянисті випорожнення, можливі появи слизу або прожилки крові.
Профілактика кишкових інфекцій:
- дотримання індивідуальних гігієнічних заходів;
- вживання кип’ячої або бутильованої води;
- миття рук після туалету;
- достатня термічна обробка м’яса;
- зберігання готової продукції в холодильнику;
- відмова від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
- детальний перегляд термінів придатності тих продуктів, які ви збираєтеся купувати;
- миття овочів, ягід, зелені, фруктів перед вживанням;
- підтримка достатніх санітарних умов в будинку/квартирі;
- якщо в родині хтось захворів – кип’ятіння його посуду, відмова від вживання їжі з одного
посуду.
Правила профілактики можуть здатися занадто очевидними, тим не менш, раз кишкові інфекції атакують, значить, профілактика не настільки ефективна, як могла б бути!
Помічник лікаря-епідеміолога Краматорської районної філії ДУ ОЦКПХ МОЗ Наталія ЮЖАНІНОВА.