Випадки ГКІ та сальмонельозу зафіксували у Краматорську на минулому тижні

o 1d1fshr22huh1atdrjf21juja
Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» оприлюднила інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.


За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 23.02.2024 по 29.02.2024 (9-й тиждень року) зареєстровано 3 випадки гострої кишкової інфекції невстановленої етіології, інтенсивний показник 1,64 на 100 тис. населення та 1 випадок сальмонельозу (у дитини 7 років) показник захворюваності становить 0,55 100 тис. населення.

Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала Salmonella typhimurium.

Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 3 контактні особи із родинного осередку. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.

У віковій структурі захворюваності ГКІ захворюваність серед дитячого населення складає 100%.

Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 4 епідеміологічних обстеження. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.
 

Профілактика сальмонельозу та ГКІ

Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти в невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.

Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60° С вони гинуть за 1 годину, при 80° С - за кілька хвилин. Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.

Самолікування протимікробними препаратами не рекомендується, оскільки вони можуть не знищити бактерію повністю і сприяти розвитку у збудника стійкості до застосовуваних засобів. Антибактеріальні препарати зазвичай приймаються тільки за важких форм хвороби і тільки під контролем лікаря.

Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім'ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.

 
 
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter