Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» оприлюднила інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.
Профілактика сальмонельозу та ГКІ
Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти в невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.
Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60° С вони гинуть за 1 годину, при 80° С - за кілька хвилин. Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.
Самолікування протимікробними препаратами не рекомендується, оскільки вони можуть не знищити бактерію повністю і сприяти розвитку у збудника стійкості до застосовуваних засобів. Антибактеріальні препарати зазвичай приймаються тільки за важких форм хвороби і тільки під контролем лікаря.
Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім'ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.